Soorten orders

Iedereen (dus ook u) kan deelnemen aan de handel in aandelen en/of opties. Door de ontwikkelingen op het gebied van de technologie, kunt u zelfs al orders rechtstreeks plaatsen op de beurs. Via internet kunt u dat vanuit uw huiskamer regelen. Daarom is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten orders zijn:

Dagorders:
Deze orders zijn alleen geldig op de dag dat u ze doorgeeft aan de bank of de commissionair, zodat u (als de order niet is uitgevoerd omdat u een te hoge of een te lage limiet heeft opgegeven) de volgende dag de order eventueel opnieuw moet doorgeven. Alleen als u dat expliciet aangeeft, kunt u een order langer dan een dag laten gelden.

Limietorders:
Bij deze orders geeft u aan dat de transactie alleen aangegaan mag worden op het moment dat de koers onder een bepaald bedrag blijft. U geeft bijvoorbeeld aan dat u 100 aandelen ABN wilt kopen met een limiet van 20,=. Dat betekent dat u de aandelen alleen onder of op die koers van 20,= wilt aankopen. Komt de koers daarboven, dan wilt u de aandelen dus niet aankopen. Ook bij een verkooporder kunt u een limiet meegeven. In de meeste gevallen is het opgeven van zo’n limiet zeer aan te bevelen.

Bestensorders:
In dit geval wordt de order uitgevoerd tegen de koers die op het moment dat de order op de beurs terechtkomt, op het bord staat. Daar loopt u dus eventuele risico’s mee. Op het moment dat u een bestensorder doorgeeft, kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de koers explosief stijgt, om daarna weer relatief sterk te dalen. U betaalt dan door die bestensorder een behoorlijk hoge prijs voor het aandeel of de optie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.