Nadelen van een beursnotering

Naast de voordelen, die logischerwijs opwegen tegen de nadelen, zijn deze laatste er echter wel. Ook hiervan een korte opsomming:

1.) Er is een plicht tot informatieverstrekking
Een fonds dat op de beurs genoteerd staat heeft de plicht om bepaalde cijfers en plannen van de onderneming naar buiten te brengen. Vooral de financiële cijfers komen vier keer per jaar naar buiten in de vorm van kwartaal-, halfjaar- of jaarcijfers. Verder kan het zo zijn dat de onderneming bepaalde ‘potjes’ minder vol stopt om te voorkomen dat de koers en/of de winst per aandeel zich negatief ontwikkelt. Mede daardoor zou de financiële gezondheid van de onderneming op termijn in gevaar kunnen komen.

2.) Er kan een dreiging van overname ontstaan
Omdat er handel in aandelen aan toonder ontstaat, is er uiteraard ook een kans op een zogeheten ‘vijandige’ overname. Er zijn echter mogelijkheden om daarvoor beschermingsconstructies te ontwikkelen.

3.) Er is een risico ten aanzien van het koersverloop
Een onderneming ontvangt geld van beleggers op het moment dat ze nieuwe aandelen uit gaat geven op de beurs. Het totale bedrag dat de onderneming op dat moment ontvangt, komt tot stand door het aantal aandelen dat uit wordt gegeven te vermenigvuldigen met de introductiekoers van de aandelen. Op het moment dat die nieuwe aandelen op de beurs zijn, komt het spel van vraag en aanbod weer op gang. Eventuele koersdalingen en koersstijgingen zijn dan voor de beleggers, die er dan in handelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.