Introduceren van aandelen op de beurs

Het is duidelijk dat iedereen die een eigen onderneming wil beginnen, geld nodig heeft. In vaktermen spreken we dan van kapitaal. De onderneming kan dat kapitaal onder andere krijgen door aandelen uit te geven. In zo’n geval spreekt men dan van een aandelenemissie. Dit wil nog niet zeggen dat een onderneming, die kiest voor een aandelenemissie, dan ook gelijk met die aandelen op de beurs genoteerd is.

Een onderneming kan daar echter op een gegeven moment wel voor kiezen. Zij besluit dan om haar aandelen op de beurs te gaan noteren, wat betekent dat ze in feite een open karakter krijgt. Er kijken andere mensen mee naar het wel en wee van de onderneming.

De belangrijkste redenen voor een onderneming om naar de ‘publieke’ markt te gaan, zijn:

1.) Een versterking van het eigen vermogen van de onderneming. Op de beurs is een groter aantal mensen te bereiken, die eventueel bereid zijn geld in de onderneming te investeren, dit door middel van het kopen van de nieuw uitgebrachte aandelen.

2.) Een beursnotering geeft de aandeelhouders die er al waren de gelegenheid om het aandelenbezit te gaan verhandelen en dus extra inkomsten te vergaren.

3.) Een notering op de beurs vergroot de naamsbekendheid en werkt vaak statusverhogend.
Elke onderneming die op de beurs genoteerd wil gaan worden, moet een emittent gaan kiezen. Een emittent kan bijvoorbeeld een bank zijn. Deze emittent garandeert dat alle aandelen die door de onderneming uitgegeven worden, inderdaad geplaatst worden. Mochten niet alle aandelen worden verkocht, dan is de emittent verplicht de niet verkochte aandelen te kopen.

Verdiepingsstof:
Voorwaarden voor een beursnotering
Voordelen van een beursnotering
Nadelen van een beursnotering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.