De optiebeurs

De organisatie van de optiebeurs verschilt enigszins met die van de aandelenbeurs. De handel op de beursvloer is gebonden aan regels. Daarbij zijn er een aantal partijen die deelnemen aan de optiehandel:

De Public Order Member (POM)
De POM is een bank of commissionair. Hij/zij neemt de orders aan van de beleggers en laat die orders vervolgens uitvoeren door een floorbroker. Het mag duidelijk zijn dat deze persoon de orders niet gratis aanneemt van u als belegger. Hij/zij ontvangt daarvoor provisie. Deze provisie is afhankelijk van het aantal contracten dat u af wilt sluiten en van de hoogte van de optiepremies.

De floorbroker
De floorbroker voert dus voor rekening van anderen (POM) orders uit op de beurs, maar kan ook handelen voor eigen rekening. De floorbroker is dus degene die de orders uiteindelijk uitvoert.

De market maker
De market maker neemt een sleutelpositie in op de beursvloer. Hij/zij is een handelaar die uitsluitend voor eigen rekening en eigen risico handelt en mag geen opdrachten voor anderen uitvoeren. Hij/zij onderhoudt een markt in een bepaald aantal fondsen (aandelen van bedrijven) die hem/haar is toegewezen door de optiebeurs. Hij/zij is het die uiteindelijk de koers bepaalt van een optie.
Daarbij is er een laatkoers en een biedkoers. Op het moment dat u een optie koopt, betaalt u de laatkoers (dat is de verkoopprijs van de market maker) en op het moment dat u een optie verkoopt, ontvangt u de biedkoers (dat is de koopprijs van de market maker). Het is duidelijk dat er een verschil is tussen de bied- en de laatkoers. Dat verschil vormt dan de inkomstenbron van de market maker.

De Order Book Official
De Order Book Official is een functionaris die in dienst is van de effectenbeurs. Hij/zij houdt een orderboek bij van opdrachten die nog niet zijn uitgevoerd. Dat kan gebeuren omdat de klant een limiet heeft opgegeven die niet bereikt is, waardoor een bepaalde order niet wordt uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.