Technische analyse

De technische analyse van aandelen is er op gericht om het juiste moment te bepalen waarop aandelen gekocht of verkocht zouden moeten worden. Dit doet de technische analyse op basis van een koersanalyse van die aandelen. De beurs waarop de aandelen worden verhandeld moet daarbij gezien worden als de ontmoetingsplaats van vraag en aanbod.

Bij de technische analyse wordt er geprobeerd om op basis van historische gegevens over de koersen en over het volume (aantal verhandelde aandelen) een voorspelling te doen over de koersontwikkeling van het aandeel in de toekomst.

De uitgangspunten van de technische analyse steunen op een aantal belangrijke veronderstellingen die gemaakt worden door John J. Murphy in zijn boek Technical Analysis of the Futures Markets.

Verdiepingsstof:
Veronderstellingen John J. Murphy

De kern van de technische analyse is dus dat u probeert voorspellingen te doen over de koersontwikkeling van aandelen. U probeert die voorspellingen te doen op basis van het koersverloop uit het verleden, gekoppeld aan de volumegegevens (dus het aantal aandelen van een fonds, dat verhandeld is) van een aandeel.

Een belangrijk onderdeel is dat u een bepaalde trend (een richting die de koersen opgaan) probeert te ontdekken. Eén en ander houdt in dat u ervan uit gaat dat veel beleggers in het verleden eenzelfde soort gedrag hebben vertoond en dat zij in situaties, die vergelijkbaar zijn, hetzelfde gedrag weer zullen gaan vertonen. Op het moment dat het gedrag in een bepaalde situatie verandert, is er sprake van een trendomkeer. De koersen gaan dan een andere richting op.

Verdiepingsstof:
Geschiedenis van de Technische Analyse
Dow Theorie
Elliott-Wave

In de technische analyse wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van grafieken. Dit is een zeer geschikt middel om de bewegingen van koersen en volumes te kunnen volgen. Er zijn veel computerprogramma’s in de handel die u daar behulpzaam bij kunnen zijn. Ook de combinatie van een computerprogramma met een middel als internet biedt talloze mogelijkheden. Naast koersgrafieken maakt de technisch analist ook gebruik van zogenaamde indicatoren die een beter inzicht geven in de markt, dus de verhouding tussen vraag en aanbod. Dit zijn zeer geschikte middelen om de bewegingen van koersen en volumes te kunnen volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.