Rente en inflatie

Het begrip rente zult u veel tegenkomen op het moment dat u zich regelmatig bezighoudt met de handel in aandelen of opties. Het is een van de belangrijkste factoren die zorgt voor de koersdalingen (bij een verhoging van de rente) en koersstijgingen (bij dalingen van de rente) van aandelen en opties. De rente bestaat uit een aantal elementen:

1.) De basisrente
Dit is de minimale vergoeding die u krijgt, tijdens de duur van de lening, van diegene aan wie u uw kapitaal ter beschikking stelt. In de meeste gevallen is dat de bank, die uw spaargeld in bezit heeft en daarvoor dus een rentebedrag uitkeert.

2.) De risicopremie
Beleggers willen een bepaalde vergoeding (bovenop de basisrente) voor een bepaald risico dat zij lopen.

VOORBEELD
U koopt een huis en leent daarvoor geld bij de bank. In de hoogte van de hypotheekrente zit ook een bepaald percentage risicopremie dat de bank aan u berekent, omdat de bank een bepaald risico aangaat (u zou bijvoorbeeld failliet kunnen gaan).

3.) De inflatiefactor
In de hoogte van de rentetarieven moet een vergoeding liggen voor een voorziene inflatie (geldontwaarding). De koopkracht van de mensen mag er niet op achteruitgaan en daarom kan bij prijsstijgingen (goederen en diensten worden dus duurder) de rente worden opgehoogd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.