On Balance Volume (OBV)

De On Balance Volume (OBV) indicator is ontwikkeld door Joseph Grabville. Omdat grote beleggers (pensioenfondsen, verzekeringsbedrijven, etc) meestal aandelen kopen voordat er een grote stijging plaatsvindt en vaak verkopen voordat er een grote daling plaats vindt, vindt er vaak eerder een verandering in het volume patroon plaats dan in het verloop van de koersen.

De OBV is een lijn die als volgt ontstaat. Het volume van een periode wordt opgeteld bij een periode die er voor ligt als de koers is gestegen. Daar tegenover staat dat het volume van een periode wordt afgetrokken van de periode die er voor ligt als de koers is gedaald. Dit wordt elke dag herhaald en van daaruit ontstaat dus een lijn. Afhankelijk van de koersbewegingen zien we dus een stijgende of een dalende OBV lijn.

Op het moment dat de omstandigheden normaal zijn, dan zien we dus een OBV lijn die redelijk synchroon loopt met de koersgrafiek. Dat wil zeggen dat de OBV lijn toppen laat zien, daar waar de koersgrafiek dat ook doet. Het zelfde geldt voor de dalen in de OBV lijn en de koersgrafiek. Op het moment dat dat beeld anders wordt (bijv. in de OBV lijn toppen en in de koersgrafiek dalen) spreken we weer van divergentie. Op dat moment kunnen er een aantal signalen ontstaan:

Koopsignaal:
dit is het geval op het moment dat de toppen en bodems in de OBV lijn gaan stijgen terwijl de toppen en bodems van de koersgrafiek nog dalen.

Verkoopsignaal:
Hiervan is sprake als de toppen en bodems in de OBV gaan dalen terwijl de toppen en bodems in de koersgrafiek nog aan het stijgen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.