Koersgrafieken

In koersgrafieken worden de koersgegevens van een bepaald aandeel weergegeven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de hoogste koers, de laagste koers, de openingskoers en de slotkoers die op een bepaalde dag zijn genoteerd van dat aandeel. In de meeste gevallen zult u tot een lijngrafiek komen, die ontstaan is door de slotkoersen van een aandeel, over een langere periode, met elkaar te verbinden.

Feit is dat er verschillende soorten grafieken (in vaktermen: charts) zijn te onderscheiden. Het grote voordeel van die grafieken is nogmaals dat het een overzichtelijk beeld geeft van de koers- en/of volume gegevens. Een en ander is snel op het computerscherm te toveren en u kunt vervolgens uw eigen interpretaties maken.

Lijngrafiek:
Een lijngrafiek ontstaat door de slotkoersen die op de opeenvolgende handelsdagen tot stand komen met elkaar te verbinden. De slotkoers wordt door veel beleggers als de belangrijkste koers gezien, omdat dit de laatste prijs is waartegen het aandeel op die handelsdag wordt verhandeld. Aan de andere kant kan gesteld worden dat de lijngrafiek maar een kwart van de koersinformatie aangeeft omdat ook de openingskoers, de hoogste koers en de laagste koers van een aandeel op een bepaalde dag, belangrijke informatie bevatten. Feit is echter wel dat deze lijngrafiek, qua eenvoudigheid en duidelijkheid een goed middel is om een analyse te kunnen maken.

Staafgrafiek:
Ook bij de staafgrafiek wordt de basis gevormd door de twee assen met tijdsverloop en koershoogte. In de staafgrafiek worden de hoogste en de laagste koers van een aandeel op een bepaalde dag met elkaar verbonden door een verticale streep. In een oogopslag kan dus gezien worden wat de hoogste prijs is geweest waarop het aandeel op een bepaalde dag werd verhandeld en de laagste prijs waarop dat op die dag gebeurde (GRAFIEK 1) Ook kan de openingskoers in de staaf worden weergegeven door een horizontaal streepje naar links en de slotkoers door een horizontaal streepje naar rechts. (GRAFIEK 2)

grafiek 1

grafiek 1

grafiek 2

grafiek 2

Uit bovenstaande grafiek zijn een aantal verwachtingen te destilleren. Er mag de volgende handelsdag een stijging worden verwacht op het moment dat de slotkoers de hoogste koers van de handelsdag is. Ook kan een stijging worden verwacht op het moment dat de slotkoers hoger ligt dan de hoogste koers van de handelsdag daar voor.

Het lijkt er dan namelijk op dat het koersverloop op die dag stijgend is, maar de koers kan niet verder omhoog omdat de handel op die dag wordt beëindigd. Bovendien reageren handelaars vaak op de volgende dag op een stijging van de dag daaraan voorafgaand.

Verdiepingstof:
Japanse Candlestick
Point & Figure grafiek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.