Indicatoren in Trading markets

Op het moment dat er niet duidelijk sprake is van een positieve- of van een negatieve trend zijn de hiervoor beschreven indicatoren minder betrouwbaar. In dergelijke markten zijn andere indicatoren ontwikkeld die gebaseerd zijn op het schommelen van de koers van een aandeel of index rond een bepaalde waarde uit het verleden. Door de huidige koers te vergelijken met die koers uit het verleden, kan de kracht van de markt gemeten worden. De momenten dat de koers sterk afwijkt van die historische koers worden door deze indicatoren, oscillatoren, gesignaleerd.

Op het moment dat de huidige koers zich ver boven de koersen in het verleden beweegt, komt het aandeel in de zogenaamde “overbought” zone terecht en op het moment dat de koers zich ver onder de koersen in het verleden beweegt, komt het aandeel in de “oversold” zone.

Verder is nog van belang dat alle oscillatoren een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben:

1.) Op het moment dat de oscillator een extreme waarde aanneemt in het bovenste- of onderste deel van de grafiek, dan is er sprake van een belangrijk signaal. Het is op dat moment zeer waarschijnlijk dat de koers van het aandeel te ver doorgeschoten is of te snel is gegaan in een bepaalde richting. Hetzij positief, hetzij negatief. Een correctie van de koers in de andere richting of een consolidatie van de koers ligt voor de hand.

2.) De koopsignalen worden meestal door de oscillatoren aangegeven op het moment dat de lijn van de oscillator zich in het onderste deel van de grafiek van die oscillator bevindt. Logisch is dat een verkoopsignaal wordt afgegeven op het moment dat de lijn van de oscillator zich in het bovenste deel van de oscillator grafiek bevindt. Meestal is het zo dat de signalen worden afgegeven op het moment dat er sprake is van de kruising van lijnen van een bepaalde oscillator. Ook kan het zijn dat dat gebeurt op het moment dat een oscillator lijn een bepaalde waarde in de oscillator grafiek kruist. Dit zal bij de behandeling van de verschillende oscillatoren duidelijker worden.

Verdiepingsstof:
Relatieve sterkte index (RSI)
Momentum
Stochastics (%K%D)
Quick-Indicator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.