Bollinger Bands

Al eerder is er gesproken over trendkanalen die ontstaan door middel van de steunlijnen en weerstandslijnen die u in een koersgrafiek kunt aanbrengen. Het gaat in dat geval om rechte lijnen die bodems en toppen met elkaar verbinden.

Er is echter ook een indicator ontwikkeld die gebaseerd is op het principe van een dynamisch trendkanaal. Dat wil zeggen dat het gaat om een trendkanaal dat “meebeweegt” met een bepaald voortschrijdend gemiddelde.

Bij dat gemiddelde (zie voor de berekening daarvan de uitleg bij MA-30 en MA-150) wordt een bepaalde waarde opgeteld, waardoor de bovenste dynamische trendlijn ontstaat. Ook wordt diezelfde waarde van datzelfde gemiddelde afgetrokken waardoor de onderste trendlijn ontstaat.

Uitgangspunt van de Bollinger Bands is het voortschrijdend gemiddelde over 20 dagen (zou dus MA-20 kunnen worden genoemd) en daarbij wordt een bepaalde waarde opgeteld en dezelfde waarde afgetrokken. Die waarde is meestal een bepaald percentage van de koers. Over het algemeen wordt daarbij uitgegaan van 2%.

Het grote voordeel van de Bollinger Bands is dat de meeste koersschommelingen tussen deze 2 lijnen plaatsvinden. Op het moment dat de koers van het aandeel zich boven de bovenste lijn gaat bevinden van de Bollinger Bands, is er sprake van een koopsignaal.

Tegenovergesteld is het dan uiteraard zo dat op het moment dat de koers van het aandeel zich onder de onderste lijn van de Bollinger Bands gaat begeven, er sprake is van een verkoopsignaal. De grondlegger van de Bollinger Bands, John Bollinger, heeft wel duidelijk gesteld dat het de voorkeur geniet om deze indicator te combineren met een andere indicator, bij voorkeur Volume-indicatoren.

Hoe beweeglijker de koersen in een bepaalde periode zijn, hoe verder de twee lijnen van de Bollinger Bands uit elkaar liggen. Er is dan met andere woorden een breed trendkanaal te herkennen. In een periode waarin de koersen niet zulke grote uitslagen maken, zullen de beide lijnen van de Bollinger Bands dichter bij elkaar komen te liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.