Bepalen aankoopmoment

Om het meest gunstige aankoopmoment van een aandeel (en optie) te kunnen bepalen, is het goed om zicht te hebben op de cyclus die bij de analyse van aandelen is te ontdekken. Die cyclus heeft dezelfde vorm als de economische cyclus, te weten:

Dalgebied
Dit is een periode van, relatief kleine, koersschommelingen die behoorlijk lang kan duren. De koersen van de aandelen schommelen in deze periode vaak tussen de steun- en de weerstandslijnen in. Het trendkanaal is vrijwel horizontaal. Er is dus sprake van een zogeheten ‘zijwaartse beweging’. De koers beweegt zich dan in een beperkt gebied met een redelijk duidelijk hoogste en laagste punt. Dit is daarom veel meer een periode voor het aankopen en schrijven van callopties en putopties (vanwege de zogenoemde hefboomwerking leidt dat vaker tot hogere rendementen in die periode, uiteraard ook gepaard gaande met een hoger risico).

stijgende koersen
Nadat de koers van het aandeel (of de aandelen) een bepaalde periode in een dalgebied heeft verkeerd, komt er een moment dat de koersontwikkeling daar (naar boven toe) uitbreekt en terechtkomt in een periode van stijgende koersen. Het ideale moment om een aandeel te kopen, is het tijdstip waarop het aandeel dus overtuigend uit dat dal komt en er nadrukkelijk een periode komt van stijgende koersen, die gekenmerkt wordt door hogere toppen en hogere bodems. Denkt u, bij het herkennen van deze periode, aan het doorbreken van de weerstandslijn en de zogenoemde stijgende driehoek.


 


Geld Verdienen Met Opties E-book

Opties zijn voor kleine particuliere beleggers zeer geschikt omdat met een relatief kleine investering toch volledig kan worden geprofiteerd van de beweging van de onderliggende waarde. Maar ook professionele partijen maken op grote schaal gebruik van opties. Lees in dit e-book broodnodige informatie over opties.


 

Topgebied
Dit gebied wordt gekenmerkt door het stabiliseren van de koersen. Er is vaak sprake van een horizontaal trendkanaal (‘zijwaartse beweging’) waarbinnen de koersen een lijn volgen die gepaard gaan met lagere toppen. Tegelijkertijd worden er in deze fase juist veel goede berichten naar buiten gebracht, zoals de goede beursberichten, ontwikkeling van nieuwe producten, enzovoort. Deze periode lijkt dus aanlokkelijk om aandelen te gaan kopen, juist vanwege die goede berichten. Verstandiger is echter vaak om callopties te gaan schrijven (dus verkopen zonder dat u ze bezit, om ze later weer terug te kopen tegen een lagere prijs). Denkt u daarbij wel aan de margin-verplichting.

Periode van dalende koersen
In deze periode van dalende koersen is het af te raden om aandelen aan te gaan kopen omdat de koerstoppen in deze fase meestal gevolgd worden door nog lagere toppen. Het is in deze fase vaak een onjuiste gedachte om te veronderstellen dat de aandelen nu zo goedkoop zijn dat ze weer koopwaardig zijn. Het is namelijk in een dalende markt moeilijk te voorspellen, wanneer de zogeheten ‘bodem’ is bereikt. Denkt u bij het herkennen van deze periode aan het zakken door de steunlijn en de zogenoemde dalende driehoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.