Belangrijke aspecten van koersomkeerformaties

Zoals hiervoor gesteld worden de koersomkeer formaties gekenmerkt door een ommekeer in een bestaande trend. Na dergelijke patronen ligt het voor de hand dat een positieve trend verandert in een negatieve trend en omgekeerd een negatieve- in een positieve trend.

Voor elke koersomkeer formatie zijn er wel een aantal zaken die van belang zijn. John J. Murphy noemt de volgende zaken in zijn boek Technical Analysis of the Futures Markets:

1.) Noodzakelijk voor een formatie die een trendomkeer aangeeft is het bestaan van een daaraan voorafgaande trend. Dit is uiteraard logisch omdat er anders geen omkeer van de trend plaats kan vinden.

2.) De doorbraak door een belangrijke trendlijn geeft vaak het eerste signaal dat er een trendomkeer aanstaande is.

3.) Hoe groter het patroon van de koersen is, des te groter zal de daarop volgende koersbeweging zijn. Met groter wordt dan bedoeld, de hoogte en breedte van het koerspatroon. De hoogte meet de mate van beweeglijkheid (ook wel volatiliteit genoemd) van het patroon, de breedte meet de duur om de omkeer te voltooien.

4.) Patronen die zich voordoen in de top van een trend zijn korter van duur en gevoeliger dan patronen die zich voordoen in de zogenaamde bodemformaties.

5.) Het volume dat aanwezig is in dergelijke formaties is belangrijker aan de bovenkant van de trendomkeerformaties dan aan de onderkant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.