Put-contract verkopen (schrijven)

U bent ervan overtuigd dat, als u een put-contract schrijft, de onderliggende waarde zal toenemen in waarde. Ook kan het zijn dat u verwacht dat de onderliggende waarde op de expiratiedatum niet lager zal zijn dan de uitoefenprijs. Met andere woorden, u denkt dat de koers van het aandeel zal gaan stijgen of niet sterk zal dalen.

Met het verkopen van een put-contract heeft u de plicht (ook hier dus weer goed opletten) om eventueel de onderliggende waarde tegen de uitoefenprijs te kopen. Voor het aangaan van die verplichting ontvangt u premie.

VOORBEELD
U besluit een P Philips april 2012 45,= (premie 2,50) te verkopen (ook wel schrijven genoemd). Dat betekent dat u verplicht bent om op die datum de aandelen te kopen voor 45,=. Omdat u die verplichting aangaat, ontvangt u de premie van 2,50 (100 x 2,50 is 250,=). Mocht het zo zijn dat de koers van het aandeel op de expiratiedatum 40,= is, dan moet u de aandelen (100 stuks) gaan kopen voor 45,=.

U bent dan dus verplicht de aandelen te kopen op een niveau dat hoger ligt dan de actuele koers van het aandeel.

Is op de expiratiedatum de koers boven de 45,= gebleven of daaraan gelijk, dan is de eerder genoemde 250,= (ontvangen premie) uw winst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.