optiepremie

Om het recht tot aankoop (bij een calloptie) of het recht tot verkoop (bij een putoptie) te krijgen betaalt u een bepaalde premie. Daarbij moet u ook rekening houden met de onderliggende waarde van de optie (100 aandelen). Als er aangegeven staat dat de premie van een optie 2,50 is, dan betaalt u dus aan premie: 100 x 2,50 is 250,=.

Verder is het zo dat in een optiepremie twee elementen zijn te onderscheiden:

De intrinsieke waarde

Dit is de minimale waarde die de optie altijd zal hebben, wanneer de koers van de aandelen hoger is dan de uitoefenprijs van de calloptie. Kort gezegd: de intrinsieke waarde van een optie is het verschil tussen de huidige koers van het aandeel en de uitoefenprijs van de optie. Is de uitoefenprijs hoger (bij een calloptie) dan de feitelijke koers van het aandeel, dan is er geen intrinsieke waarde.

VOORBEELD
U kunt een optiecontract kopen C Philips april 2012 40,= met een premie van 4,=. De koers van een aandeel Philips is op dat moment 42,50.
Dat betekent dat de intrinsieke waarde van het aandeel is: 42,50 (koers) – 40,= (uitoefenprijs) = 2,50.

Ook bij een putoptie is de intrinsieke waarde van de putoptie, het verschil tussen de huidige koers van het aandeel en de uitoefenprijs van de optie. Is de uitoefenprijs lager (bij de putoptie) dan de feitelijke koers van het aandeel, dan is er geen intrinsieke waarde.

VOORBEELD
U kunt een optiecontract kopen P Philips april 2012 40,= met een premie van 4,=. De koers van een aandeel Philips is op dat moment 38,=.
Dat betekent dat de intrinsieke waarde van de optie is: 38,= (koers) – 40,= (uitoefenprijs) is 2,= (in het geval van een putoptie betekent dit dat er sprake is van intrinsieke waarde).

De tijdswaarde
Dat is het deel van de premie die u moet betalen voor de gedachte dat er voldoende kans bestaat, gezien de tijd die er nog is, dat een aandeel zal stijgen (calloptie) of zal dalen (putoptie).

VOORBEELD
U kunt op 8 januari 2001 een optiecontract kopen C Philips april 2012 40,= met een premie van 4,=. De koers van een aandeel Philips is op dat moment 42,50. Dat betekent dat de intrinsieke waarde van de optie (42,50 min 40,=) 2,50 is.
De tijdswaarde is dan 4,= (totale premie van de optie) minus 2,50 (intrinsieke waarde van de optie) is 1,50.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.