Notatie

In de media (krant, teletekst en internet) vindt u dan de call- en putopties op een bepaalde manier genoteerd. In het geval van een calloptie is de notatie:

C Ahold april 2012 32,50
De C geeft aan dat het gaat om een calloptie. Ahold is uiteraard de naam van het bedrijf (fonds). In plaats van de volledige naam wordt ook wel de afkorting gegeven. In het geval van Ahold is dat AH. April 2012 is de afloopmaand van de optie. Dat betekent dat op de derde vrijdag van die maand de optie zijn recht verliest. 32,50 Is de uitoefenprijs van de optie.

In het geval van een putoptie is de notatie:

P Ahold april 2012 32,50
De P geeft aan dat het gaat om een putoptie. Ahold is uiteraard de naam van het bedrijf (fonds). In plaats van de volledige naam wordt ook wel de afkorting gegeven. In het geval van Ahold is dat AH. April 2001 is de afloopmaand van de optie. Dat betekent dat op de derde vrijdag van die maand de optie zijn recht verliest. 32,50 is de uitoefenprijs van de optie.

Het is u wellicht opgevallen dat het enige verschil in notatie de letter is die aan het begin genoteerd staat. De C is van calloptie en de P is van putoptie. Op het moment dat u orders door gaat geven, moet u echter duidelijk weten om welke optie het u gaat. Het zou vervelend zijn om te moeten constateren dat u een calloptie heeft gekocht, terwijl het de bedoeling was om een putoptie te kopen.

Naast het onderscheid tussen calloptie en putoptie en de daarbij passende notering, zijn er nog een aantal zaken die u goed in de gaten zult moeten houden. 1 Daarvan, de optiepremie, wordt nader behandeld. Wilt u meer weten over de andere zaken (zoals genoemd onder 1, 2 en 3) dan kunt u naar de betreffende verdiepingsstof gaan.

Verdiepingsstof:
Onderliggende waarde
Uitoefenprijs
De expiratiedatum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.