Money management

Het is verstandig om, wanneer u gaat beleggen, uw geld op een goede manier te blijven beheren. Een aanbeveling is om een bepaald deel van het beschikbare geld, als liquiditeit (dus bijvoorbeeld op een spaarrekening) voor onverwachte tegenvallers paraat te hebben.

VOORBEELD
De heer Jansen heeft 10.000,= ter beschikking om te gaan beleggen. Hij is een gevorderde belegger en denkt een goede visie te hebben op de aandelenmarkt. De heer Jansen ziet de financiële aandelen, zoals ING, Fortis/AMEV en Aegon sterk stijgen en hij denkt dat die stijging door zal zetten.
Daarom koopt de heer Jansen op 11 januari 2001 voor 5.000,= aandelen ING en voor 5.000,= callopties oktober 2003 Aegon. Na een maand heeft de heer Jansen inderdaad een flinke winst gemaakt van 2.000,= maar hij besluit nog niets te verkopen omdat hij verwacht dat de koersen nog verder zullen stijgen.
Dan komen er echter een aantal negatieve berichten in het nieuws: de inflatie is toegenomen en de rente gaat dientengevolge met 0,75% omhoog, de dollar krijgt een gevoelige klap ten gevolge van een schandaal rond de president van Amerika. Zowel ING als Aegon zijn gebaat bij een lage rente en bij een stevige dollar. De koers van de aandelen ING en Aegon stort dan ook in. De opgebouwde winst van de heer Jansen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Sterker nog: de koersen van de aandelen ING en Aegon komen onder de koersen van het aankoopmoment. Met andere woorden: op het moment dat de heer Jansen nu gedwongen zou zijn om de aandelen te verkopen, lijdt hij verlies. Daarnaast is het een feit dat de heer Jansen geen geld achter de hand heeft om verder iets te ondernemen. Hem rest niets anders dan te wachten en te hopen dat de koersen zich gaan herstellen.

Op het moment dat de heer Jansen niet al zijn geld in de periode van stijgende koersen had ingezet, dan had hij nog een aantal mogelijkheden gehad om te overwegen:

1.) Hij had de mogelijkheid gehad om de winst die hij in eerste instantie had behaald (2.000,=) af te dekken. Dit had hij dan kunnen doen door het kopen van putopties.
2.) Hij was in staat geweest om op een lager koersniveau aandelen bij te kopen, waardoor de gemiddelde prijs van de aandelen lager zou komen te liggen.

Bij voorbaat was het overigens verstandiger geweest om de aankoop van aandelen en callopties te spreiden over meerdere fondsen die op andere factoren reageren dan renteontwikkeling en de koers van de dollar.Door zo met uw aandelenpakket om te gaan, bent u actief en op een goede manier met uw financiële middelen bezig en doet u dus aan verantwoord money-management.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.