Kopen en verkopen

Duidelijk is dat er verschillen zijn tussen calloptie-contracten en putoptie-contracten. Dit heeft alles te maken met het recht tot kopen of verkopen van aandelen. Om het nog wat ingewikkelder te maken is het mogelijk om zowel tot koop als verkoop (schrijven) van optiecontracten over te gaan (zowel bij put- als call-contracten). Op het moment dat u besluit een optiecontract te kopen, moet u premie betalen. Op het moment dat u besluit een optie te verkopen (ook wel schrijven genoemd), ontvangt u premie. Zo bezien zijn er dan een aantal mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunt u bestuderen door naar de betreffende verdiepingsstof te gaan.

Verdiepingsstof:
Call-contract kopen
Put-contract kopen
Call-contract verkopen (schrijven)
Put-contract verkopen (schrijven)
Gedekt en ongedekt schrijven
Margin-verplichting

U heeft gezien dat er bij het schrijven van opties een bepaalde plicht is. In het geval van een calloptie is er de mogelijkheid dat u de (100) aandelen moet gaan verkopen tegen een lagere prijs dan de actuele koers.

In het geval van een putoptie is er de mogelijkheid dat u de (100) aandelen moet gaan kopen tegen een hogere prijs dan de actuele koers.

In die gevallen zal de bank van u verlangen dat u voldoende financiële middelen op uw rekening heeft staan om eventueel aan die verplichting te kunnen voldoen. Dit wordt margin-verplichting genoemd. Dit doet de bank omdat zij garant staat in de richting van de optiebeurs.

VOORBEELD 1
U heeft een C Philips april 2012 40,= geschreven. Op de derde vrijdag van april 2012 is de koers echter 50,=. Op dat moment moet u de 100 aandelen verkopen voor 40,= terwijl u ze zelf op de beurs kunt kopen voor 50,=, wat dus een verlies van 10,= per aandeel betekent. Dat is een totaalverlies van 100 x 10, = is 1.000,=. Hier ligt dus ook uw margin-verplichting.

VOORBEELD 2
U heeft een P Philips april 2012 40,= geschreven. Op de derde vrijdag van december is de koers echter 30,=. Op dat moment moet u de 100 aandelen kopen voor 40,=. Hier ligt dus ook uw margin-verplichting. De grote van die margin-verplichting is op dat moment: 100 x 40, = is 4.000,=.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.