Extra inkomsten uit aandelen

Op het moment dat u aandelen in uw bezit heeft van een bepaald fonds, kunt u door callopties te schrijven, extra inkomsten creëren. U kunt de aandelen dan dus in uw bezit houden.

VOORBEELD
U heeft 100 aandelen Philips in uw bezit. De actuele koers van Philips is 45,=. U besluit een calloptie Philips te gaan schrijven, namelijk Philips Call april 2001 50,= met een premie van 3,=. Omdat u de optie schrijft, ontvangt u de premie. U ontvangt dus 100 x 3,= is 300,=. Als de koers van Philips in april 2001 inderdaad niet boven de genoemde 50,= uitkomt, dan heeft u de 300,= verdiend als extra inkomsten. Mocht de koers echter wel boven de 50,= uitkomen, dan kunt u verplicht worden de onderliggende waarde van de optie (100 aandelen) te gaan leveren.

In het voorbeeld is dat geen probleem, want u heeft de aandelen tenslotte in uw bezit. We spreken dan dus van een gedekte transactie. Het is ook mogelijk dat u de aandelen niet in uw bezit heeft en toch besluit een optie te gaan schrijven. In dat geval spreken we dan van een ongedekte transactie. Ook hier kunt u er echter toe verplicht worden om de aandelen te leveren. Deze (mogelijke) verplichting moet u zich altijd realiseren.

Dit houdt in dat, in het geval van een ongedekte transactie, er voldoende geld op uw bankrekening zal moeten staan. Dit noemen we de margin-verplichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.