Call-contract verkopen (schrijven)

U bent ervan overtuigd dat, als u een call-contract verkoopt (schrijft), de onderliggende waarde zal afnemen in waarde. Ook kan het zijn dat u verwacht dat de onderliggende waarde op de expiratiedatum niet hoger zal zijn dan de uitoefenprijs. Met andere woorden, u denkt dat de koers van het aandeel zal gaan dalen of niet sterk zal stijgen.

Met het verkopen van een call-contract heeft u de plicht (let u dus goed op) om eventueel de onderliggende waarde (aandelen) tegen de uitoefenprijs te moeten leveren. Voor het aangaan van die verplichting ontvangt u premie.

VOORBEELD
U besluit een C Philips april 2012 45,= (premie 2,50) te verkopen (schrijven). Dat betekent dat er een mogelijkheid bestaat dat u verplicht bent om op die datum aandelen te verkopen voor 45,=. Omdat u die verplichting aangaat, ontvangt u de premie van 2,50 (100 x 2,50 is 250,=). Mocht het zo zijn dat de koers van het aandeel op de expiratiedatum 50,= is, dan moet u de aandelen (100 stuks) gaan kopen voor 50,= en vervolgens verkopen voor 45,=. Het risico hierbij is onbeperkt omdat de koers van het aandeel nog veel verder kan stijgen dan de genoemde 50,=.

Is op de expiratiedatum de koers onder de 45,= gebleven of daaraan gelijk, dan is de eerder genoemde 250,= (ontvangen premie) uw winst. Dit omdat dan niemand het recht uitoefent om de aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs. Dat komt omdat de aandelen, op dat moment, goedkoper op de aandelenbeurs te verkrijgen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.