bescherming van opgebouwde winst op aandelen

Het kan zijn dat u op een bepaald moment een flinke winst heeft gemaakt op de in uw bezit zijnde aandelen. Vaak is dan de gedachte: ‘moet ik nu winst gaan nemen en dus mijn aandelen gaan verkopen?’. Een gedachte die begrijpelijk is, maar die ook tot gevolg kan hebben dat u winst gaat missen (het aandeel kan namelijk gewoon verder in waarde stijgen als u het verkocht heeft).

In zo’n situatie kunt u besluiten om de aandelen te verkopen (en dus de winst binnen te halen) en vervolgens een calloptie weer te kopen. Met die calloptie kunt u dan weer meeprofiteren van eventuele verdere stijging van de koers van het aandeel.

In het geval van de bescherming van de winst, kunt u echter ook besluiten een putoptie te gaan kopen. Dit op het moment dat u de aandelen nog in bezit heeft. Op het moment dat dan namelijk de koers van het aandeel daalt, zal de putoptie meer waard gaan worden. Daardoor kan het verlies dat u lijdt op de aandelen, gecompenseerd worden (afhankelijk van de door u gekochte putoptie serie) door de toename van de premie van de putoptie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.